Czekolada i zdrowe zęby? To się wcale nie wyklucza!

Beauty Dent

Tak tak  to nie pomyłka!

To właśnie czekolada przyczyniła się do wynalezienia specyfiku wzmacniającego szkliwo zębów. Chodzi o zawarty w czekoladzie składnik – teobrominę. Teobromina zawarta jest przede wszystkim w ziarnach kakao i właśnie w czekoladzie. Naukowcy z Marmara University, którzy prowadzili szeroko zakrojone badania nad tym alkaloidem dowiedli iż ma on pozytywny wpływ na szkliwo zębów (wzmacnia je i odbudowuje).

Zostało udowodnione również, że teobromina ma silniejsze działanie nawet od fluoru, a co najważniejsze nie powoduje skutków ubocznych. Obecnie stosowana jest w wielu środkach przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Wzmocnienie i odbudowa szkliwa to główne zalety teobrominy, ale nie jedyne! Naukowcy dowiedli, iż posiada także właściwości wybielające! A co najważniejsze jest to składnik naturalny.

Nie mniej jednak zachęcamy do regularnych wizyt w gabinetach stomatologicznych. Na zdrowe i piękne zęby wpływ ma nie tylko sposób odżywiania, ale również prawidłowe dbanie o higienę jamy ustnej.